Suksesi dhe te studiosh ne menyre te pavarur.

Nuk di si tia bej

Nje nga aftesite me te rendesishme qe ti duhet te zoterosh nese do te jesh i suksesshem eshte aftesia per te mesuar ne menyre te pavarur, jeta ne shek e 21 eshte shume me ndryshe nga kohet e meparshme, ne ditet e sotme nese nuk zoteron me dhjetra aftesi, mund te eliminohesh shume shpejt nga te tjeret te cilet dine me shume se ty, apo nga ata qe mund te bejne me shume se ty.

Ti mund te humbesh nje pune sepse mund te te mungoje vec nje aftesi e caktuar, ti mund te humbesh nje pjese te nje informacioni shume te rendesishem vetem pse nuk kupton gjuhen me te cilen eshte shkruar, mund te mos merresh ne konsiderate nga punedhenesit, sepse nuk njeh mire kompjuterin, apo mund te deshtosh ne cdo gje thjesht sepse te mungojne aftesite shoqerore dhe profesionale.

Besimet fallco rreth studimit te pavarur.

Gjate jetes shume prej nesh kane nderuar besime fallso shume te forta ne lidhje me aftesine e studimit te pavarur, dhe keto mund te jene:

  • Ka disa gjera qe nuk mund ti mesoj vete, kam nevoje per dike qe te mi shpjegoje.
  • Nese une nuk e kuptoj dicka qe me leximin e pare, atehere ajo eshte shume e veshtire per tu mesuar.
  • Une kam nevoje te futem ne kurse ose ne disa seaca ne menyre qe te fitoj nje aftesi te re.

Nese ke ndonje nga keto besime fallso, ky besim do te te largoje nga qindra gjera qe ti do te mund ti mesoje ne menyre te pavarur pa shume perpjekje, prandaj ka ardhur koha qe te sfidosh besimet e tua fallso dhe te testosh nese jane te verteta apo jo, qe te mos eliminohesh per dicka te vogel nga te tjeret.

Si te mesosh gjithcka ne menyre te pavarur.

Ok le te merremi ne fillim me besimet fallso qe shoqerojne mesimin e pavarur. E para mendja jote nuk do te beje ndonje dallim ndermjet marrjes se informacionit nepermjet nje njeriu real dhe marrjes nepermjet nje teksti apo artikulli qe ti mund te lexosh, sepse ne fund te fundit eshte e njejta gje, artikulli apo libri eshte thjesht dikush qe flet, vetem se po flet me fjale te shkruara ne vend te fjaleve te shqiptuara.

E dyta, duhet te dish qe ne shumicen e rasteve ti nuk do te jesh ne gjendje ta kapesh kuptimin e asaj qe eshte shkruar qe me heren e pare, per shembull kur ti lexon nje liber matemmatike shume te veshtire heren e pare do te kapesh vetem 30% te asaj qe lexove. Shumica e njerezve do te mendojne tani se ata nuk mund te kapin nga ky liber me shume se 30%. Megjithate kjo eshte totalisht e gabuar, nese kta do ti jepnin nje lexim per here te dyte do te kapnin 60% te atij libri, pastaj heren e trete do te kuptonin 80% dhe keshtu me radhe. Pra eshte doreheqja e parakohshme qe te ben tyte mos studiosh dot ne menyre te pavarur, dhe jo kompleksiteti i tekstit.

Nuk di se nga tja filloj

Nje nga pengesat me te medha qe provojne njerezit kur duan te studiojne ne menyre te pavarur eshte mendimi se ata duhet te kene nje pike starti qe te fillojne te mesojne, kjo prape eshte besim fallso. Ja hapat qe duhet te besh per te mesuar cdo gje komplekse pa e ditur fare se nga duhet tja fillosh.

Hapi 1: te supozojme se ti do te mesosh programet e kodeve kompjuterike, gjeja pare qeduhet te besh eshte te kerkosh ne google me fraza si ” Si te besh programe kompjuteri”, dhe lexo 10 faqet e para te rezultateve. Pasi do ti kesh lexuar keto ti do te kesh mesuar disa njohuri baze.

Hapi dyte: Pasi te kesh mesuar keto duhet te kerkosh per fraya me specifike, dhe sa me thelle futesh ne terma akoma me specifike do te shohesh qe aq me ekspert po behesh.

Ne artikujt e pare mund te kapesh vetem 10-20%, por me leximin e artikujve te tjere kjo perqindje do te rritet.

Hapi i fundit: pas disa javesh ti do ta shohesh veten duke kerkuar per terma shume specifike. Pra nga hici ti u bere nje profesionist, prandaj mos u merzit nese kur lexon ne fillim dicka do te kapesh vec 3 apo 4%, sepse kjo perqindje do te rritet ne menyre eksponenciale me artikujt e tjere qe do te lexosh.

Artikuj te ngjashem

Sekreti i suksesit

Kur shtyn per neser cdo pune

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni / Ndryshojeni )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni / Ndryshojeni )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni / Ndryshojeni )

Foto Google+

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Google+. Dilni / Ndryshojeni )

Po lidhet me %s