Parku eolik, 36 ha nga Llogaraja te Karaburuni

Qeveria jep rreth 36 ha toke per firmen “Enpower Energy”, duke hequr ngastra me pyje e kullota, me qellim vendosjen e anemometrave te nenstacioneve per infrastrukturen lidhese elektrike per aerogjeneratoret. Parku Eolik parashikon te marre toka te konsiderueshme ne nje nga perlat e Shqiperise, qe nis nga Parku i Llogarase dhe perfundon ne zonen e Karaburunit.
Ne vendimin e marre me 3 nentor te ketij viti, qeveria vendosi qe “Per siperfaqet e fondit pyjor dhe kullosor kombetar, qe do te perdoren nga shoqeria “Enpower Albania” sh.p.k, per ndertimin e centralit te prodhimit te energjise prej eres, te veprohet, si me poshte vijon:
a) Te hiqen nga fondi pyjor dhe kullosor kombetar dhe te çregjistrohen nga zeri kadastral “Pyje dhe kullota”, siperfaqet qe do te perdoren nga shoqeria “Enpower Albania” sh.p.k, per ndertimin e themeleve mbajtese te kullave te aerogjeneratoreve, nenstacioneve elektrike TM/TL 30 kV/220kV, kabinave nyje te komutimit TM/TM 30kV/30kV, themeleve mbajtese te kullave vrojtuese anemometrike, si dhe shtyllat mbajtese te linjes se tensionit te larte, prej 10,664 hektare fond kullosor, qe bejne pjese ne ekonomite kullosore: Karaburun, Dukat-Tragjas- Shashice, Shashice-Gumenice, Ana e Detit, si dhe 0.563 hektare fond pyjor, qe bejne pjese ne ekonomite pyjore: Brinjat e Fushes-Karaburun, Kume-Shashice, Ana e Detit-Palas, Parku pyjor kombetar Llogara, me siperfaqe te pergjithshme 11.227 hektare”. Gjithashtu, kesaj kompanie i jepen ne perdorim siperfaqet e fondit kullosor deri ne 24 hektare toke. “Te jepen ne perdorim siperfaqet e fondit pyjor dhe kullosor kombetar prej 24.093 hektare fond kullosor dhe 1.302 hektare fond pyjor, qe do te perdoren si sheshe te perkohshme per ndertimin e objekteve. Te jepen ne perdorim, sipas legjislacionit ne fuqi dhe te mbeten ne fondin pyjor dhe kullosor kombetar siperfaqet per ndertimin e rrjetit rrugor rreth 134 km, i cili shtrihet ne nje siperfaqe te pergjithshme prej 178.067 hektaresh, fond pyjor dhe kullosor”, thuhet ne kete vendim. Nderkohe qe ne vendimin qe mban firmen e kryeministrit Sali Berisha, shoqeria “Enpower Albania”, sh.p.k duhet te permiresoje 10.664 hektare kullota, si dhe te pyllezoje 0.563 hektare me pyje brenda 2 viteve, nga fillimi i punimeve te ndertimit te centralit, sipas ngastrave te percaktuara nga drejtoria perkatese e sherbimit pyjor. “Shoqeria te rehabilitoje dhe te rivegjetoje brenda 2 viteve, pas perfundimit te ndertimit te centralit te prodhimit te energjise prej eres, siperfaqet e lira, te cilat nuk do te jene te perdorshme prej centralit elektrik me ere, gjithsej 25.395 hektare, siperfaqet e perdorura per sheshe te perkohshme te vendosjes se makinerive, gjate ndertimit te themeleve e kullave te aerogjeneratoreve, anemometrave, shtyllat e tensionit te larte, nenstacionet elektrike, kabinat nyje te komutimit dhe gjithe komponenteve te tjere te centralit elektrik. Te rehabilitoje brenda 2 viteve, pas perfundimit te ndertimit te infrastruktures rrugore lidhese e aerogjeneratoreve me komponentet e centralit elektrik, nje siperfaqe te fondit pyjor dhe kullosor, te barabarte me ate qe do te zere ndertimi i infrastruktures se rrugeve lidhese, sipas ngastrave te percaktuara nga drejtoria perkatese e sherbimit pyjor, si dhe te rehabilitoje te gjitha siperfaqet e skarpateve te infrastruktures rrugore qe do te ndertohet, duke i veshur ato me bimesi autoktone”, thuhet ne vendimin e qeverise. Gjate muajit nentor ka pasur protesta nga ana e banoreve te Dukatit, Orikumit dhe Tragjasit, te cilet kane kerkuar nga ana e qeverise qe te kompensoje pronat e tyre. Keto protesta u shoqeruan dhe me konflikte ndermjet banoreve dhe policise.

Advertisements

Autor: GL Albania

S'kemi lindur per te qene perfekt, por per te qene me te mire se te tjeret.

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Google+

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Google+. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

w

Po lidhet me %s